STUDIO LASER
TEKENREGELS
STUDIO LASER
Uitvoering van onze laser bewerkingen
- Lasersnijden (Cut)
- Lijn graveren (Score)
- Vlak graveren (Engraving)
STUDIO LASER
Tekenregels en optimalisatie
Wij hanteren 5 belangrijke richtlijnen, daarnaast hebben we enkele tekentips voor het beste resultaat.
1. Door verschillende lijnkleuren onderscheid je de verschillende bewerkingsmogelijkheden. Er zijn 3 verschillende bewerkingsmogelijkheden: snijden, lijn graveren en vlak graveren. ( Zie hierboven ) Je mag zelf bepalen welke kleuren de lijnen zijn, Wij kunnen dit later aanpassen.
2. Zet (bewerkbare) tekst elementen om naar contouren/lijnen. In veel programma's kan dit met een de knop "contouren maken" of "omzetten naar vector pad". Vergeet daarna niet de “pathfinder” tool te gebruiken om eventuele overlappende lijnen te voorkomen. Zie ook punt 3.
3. Voeg overlappende graveervlakken samen en verwijder overlappende snij- en graveerlijnen.
4. Houd minimaal 4 mm afstand tussen verschillende onderdelen en 4 mm van de rand van het materiaal. (uitzondering: snijlijnen delen).
5. Verwijder alle elementen die geen snij-of graveerlijnen/vlakken zijn. Denk hierbij aan snijmaskers, verborgen lagen, afbeeldingen en hulplijnen.
Deze kunnen invloed hebben op het snij proces als deze worden herkend als bewerkbare lijnen.
STUDIO LASER
Tips
- Plaats alle elementen in 1 laag.
- Zorg dat de lijnen van vlakgravures volledig gesloten zijn.
- Zet de unit van je tekenprogramma naar millimeter. Voor DXF is het belangrijk dat de tekening in millimeters geëxporteerd wordt! Waar nodig zal er gecommuniceerd worden over controle maten.
- Zorg dat de lijnen in je ontwerp (“stroke”) uitgelijnd zijn naar het midden van het pad. In Adobe Illustrator kan dit gedaan worden door alles te selecteren, vervolgens ‘venster > lijn > lijn uitlijnen naar midden’. Anders kunnen er afwijkingen in het resultaat ontstaan.
- Mocht je ontwerp bestaan uit meerdere materiaal soorten bestaan plaats dan alle onderdelen (van dezelfde materiaal en dikte) in 1 ontwerptekening.
- Houd rekening met mogelijke beperkingen van het materiaal bijvoorbeeld qua sterkte uiterlijk en weersbestendigheid. Je kunt hier meer overlezen op onze materiaal pagina`s. Bij twijfel helpen wij graag.
STUDIO LASER
Bestandsformaat, hoe werkt dit?
Studio Laser werkt het makkelijkst met werktekeningen die zijn opgeslagen als .AI(Illustrator), .DXF (CAD Programma’s), of .RLD (RDWorks – Lasersoftware).
Deze bestandstypes kunnen direct worden ingeladen in de lasersoftware.
Andere bestandstypes zoals .svg, .eps, .dwg, .jpg, .png, .psd kunnen wij niet direct in de lasersoftware openen dus moeten we eerste omzetten.
Instructie Logo`s aanleveren
Wat hebben wij nodig?
Voor het verwerken van het logo ( snijden of graveren ) het is nodig om het logo aan te leveren in een gevectoriseerd AI, EPS of PDF-bestand.
In veel gevallen staat een bedrijfslogo in een vaker voorkomend bestand, zoals PNG of JPG deze bestanden zijn alleen in uitzonderlijke gevallen te gebruiken.
Wat is een vector bestand?
Vector bestanden zijn belangrijk als je een product wilt laten bedrukken. Een vector bestand kun je oneindig verkleinen en vergroten zonder dat de kwaliteit minder wordt. Voor veel drukwerk zijn vectorbestanden belangrijk, omdat de machines dan de lijnen van het bestand volgen om de bedrukking te kunnen maken. Deze lijnen kunnen alleen getraceerd worden als het bestand vector is.
Je kunt zelf controleren of je een vector of pixel bestand heb door de afbeelding in te zoomen en te bekijken of te lijnen scherp blijven of blokkerig.
Hoe kom ik aan een vector bestand?
Deze vectorbestanden worden ook gebruikt voor drukwerk en bestikkering voor reclame doeleinden.
Deze bestanden worden vaak beheerd door de afdeling marketing of facility.
Vaak zijn deze echter ook nog in beheer van de ontwerper van het logo, het bestand is daar dus op te vragen. (gevectoriseerd AI, EPS of PDF-bestand) of bij een bedrijf die recent een vorm van reclame bedrukking voor u heeft geproduceerd.